Technische analyse warmtetransitie Heuvelland

Gemeente Maastricht

image

Geen max tarief

Limburg

40 uur p/w

ICT Informatievoorziening

28ste mei, 2025

22ste augustus, 2025

DE OPDRACHTOMSCHRIJVING
ZZP of detachering

In het kort: Je gaat onderzoeken welke duurzame warmtebronnen geschikt zijn voor de Heuvelland-regio, inclusief technische, ruimtelijke en juridische analyses, en aanbevelingen doen voor het verduurzamen van de warmtevraag in de gebouwde omgeving.

De opdracht betreft een onderzoek naar de inzet van potentiële duurzame warmtebronnen binnen de Heuvelland-regio, inclusief een analyse van de bebouwde omgeving. Het onderzoek dient inzicht te geven in de technische, ruimtelijke en juridische mogelijkheden om warmtebronnen te benutten, waarbij de geschiktheid van verschillende warmtebronnen en bijhorende warmteoplossingen wordt gekoppeld aan de kenmerken van de bestaande gebouwde omgeving en de nieuwbouwopgave.

Het doel is, middels een transparante technische analyse, te komen tot een selectie van potentieel geschikte duurzame warmtebronnen ten behoeve van het verduurzamen van de warmtevraag van de gebouwde omgeving. Er dient inzicht te komen in potentiële bronnen, de wijze van 'ontsluiting' en de koppeling aan de (gebieds-)warmtevraag. Ook dient van ongeschikte bronnen onderbouwd te worden waarom deze ongeschikt of onrendabel geacht worden, en welke vooruitzichten hierbij gelden.

Het resultaat dient geschikt te zijn als input voor de gemeentelijke warmteprogramma’s. De geografische scope voor de studie betreft het gehele gemeentelijke grondgebied van de opdrachtgever. Voor de warmtebronanalyse dient daarnaast een straal van 1,5 km aangehouden te worden waarbinnen warmtebronnen met potentie voor de gebouwde omgeving van opdrachtgever meegenomen dienen te worden. Dat betekent dat afnemers mogelijk ook buiten de gemeentegrens kunnen liggen van de gemeente waarin de bron zich bevindt.

Deelonderzoeken
Binnen de opdracht dienen minimaal onderstaande deelonderzoeken te worden uitgevoerd.

A. Evaluatie transitievisie warmte
Een evaluatie van de huidige stand van zaken in relatie tot de vastgestelde transitievisies warmte binnen de gemeenten. Waarbij een vergelijk gemaakt dient te worden tussen de situatie in 2021 en de huidige stand van zaken.
Indicatoren zijn vast te stellen in overeenstemming met de opdrachtgever en kunnen o.a. zijn:
- Duurzaamheid, milieu-impact, CO2-reductie
- Verbruik van fossiele energie toe te schrijven aan de gebouwde omgeving (excl. industrie)
- Aantal aardgasaansluitingen binnen de gemeente
- Sloop/nieuwbouw aantallen
- Isolatiegraad, energie-efficiëntie, energie-technische prestaties van gebouwen
- Realisatiegraad binnen gevoerde projecten met betrekking tot de warmtetransitie

B. Warmtebronnenanalyse
Voor dit deelonderzoek is de centrale vraag: Welke warmtebronnen zijn technisch, ruimtelijk en juridisch geschikt voor het duurzaam verwarmen van de bebouwde omgeving binnen de genoemde gemeenten?
Hiertoe dienen de volgende onderwerpen inzichtelijk gemaakt te worden:
- Identificeren van beschikbare duurzame warmtebronnen zoals restwarmte en diverse omgevingswarmtebronnen zoals, maar niet beperkt tot; thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), thermische energie uit afvalwater (TEA), thermische energie uit drinkwater (TED), bodemenergie en -opslag, zonthermie, (ondiepe/diepe/ultradiepe) (open/gesloten) geothermie en biomassa.
- Duiden van de technische potentie en haalbaarheid, inclusief efficiëntie bij inzet op verschillende in overeenstemming met opdrachtgever vooraf te definiëren temperatuurniveaus, benodigde infrastructuur, en opslagsystemen.
- Duiden van economische potentie: beschikbare subsidies, minimale schaalgrootte, opwekkosten per eenheid warmte, en benodigde investering per eenheid vermogen.
- Duiden van ruimtelijke en juridische belemmeringen, zoals impact op netcapaciteit, waterwingebieden, boringsvrije zones (o.a. vanwege Einstein-project) en Natura 2000 gebieden.
- Rekening houden met beschikbare data / uitkomsten van voorgaande onderzoeken.

Voor de gemeente Gulpen-Wittem zullen de uitkomsten van een recent bronnen- en warmte-opslag studie ter zijner tijd beschikbaar gemaakt worden. De uitkomsten van deze recente analyse zijn leidend voor de gemeente Gulpen-Wittem en dienen als dusdanig meegenomen te worden in dit onderzoek.

C. Analyse bebouwde omgeving en bestaande structuren
Een analyse op basis van relevante kenmerken van de aanwezige gebouwde omgeving (bijvoorbeeld; dichtheid, functie, energielabel, huidige warmtevraag, etc.) dient uitsluitsel te bieden over welke warmtebronnen geschikt of ongeschikt zijn voor de woningen en gebouwen binnen het gebied. Daarnaast dient ook in beeld gebracht te worden welke warmtebronnen potentieel interessant zijn bij eventuele gebiedsontwikkelingen en/of nieuwbouwplannen binnen het gebied.
Hiertoe dienen de volgende onderwerpen inzichtelijk gemaakt te worden:
- In kaart brengen van de gebouwtypologie op basis van functie, energielabels, isolatiegraad en huidige energieverbruiksgegevens.
- Geschiktheid van warmteoplossingen (zoals warmtenetten, individuele warmtepompen, collectieve warmtepompen, warmteopslag in de grond HTO/MTO) bepalen per vast te stellen logische clusters van woningen
- Indeling van de bestaande bouw in het gebied in logische clusters (een logisch cluster kan bijvoorbeeld bestaan uit een aaneengesloten gebied waarbinnen een bepaalde warmteoplossing zeer geschikt is).

D. Koppeling warmtevraag en aanbod
- Vergelijken van warmtevraag per gebiedsindeling met de geschiktheid van warmtebronnen.
- Uitsluiting van ongeschikte bronnen op basis van juridische, technische en economische haalbaarheid.
- Analyse van geschiktheid en obstakels inzake bestaande nutsvoorzieningen en/of beleid wat nodig geacht wordt voor de implementatie van beoogde duurzame warmteoplossingen, waarbij tenminste netbeheerder, Provincie en Waterschap geconsulteerd dienen te worden.

E. Scenario’s en beleidsopties
Voor dit deelonderzoek is de centrale vraag: Wat zijn de aanbevelingen voor vervolgstappen ten aanzien van beleid, subsidies, investeringen en samenwerking met belanghebbenden om de economische, technische en juridische haalbaarheid te borgen?
- Uitwerken van scenario’s met bijbehorend tijdpad en vergelijkingen tussen scenario’s inzichtelijk maken.
- Het kwantificeren van deze scenario’s in de tijd (tenminste voor de jaartallen 2030, 2040 en 2050) in relatie tot de nationale aardgasvrij-doelstellingen, aan de hand van CO₂-reductie en (op hoofdlijnen) te verwachten impact op het elektriciteitsnet.

Eindproducten
De opdrachtnemer dient als resultaat van het onderzoek de volgende eindproducten op te leveren.
- Onderzoeksrapporten (per gemeente) waarin alle gevraagde onderwerpen duidelijk en overzichtelijk worden beschreven in separate hoofdstukken;
o Evaluatie van desbetreffende transitievisie warmte
o Resultaten van de warmtebronnenanalyse
o Resultaten van de analyse van de bebouwde omgeving en bestaande structuren
o Technische en ruimtelijke inpassing van meest geschikte warmtebronnen, en voor zover van toepassing belangrijke gemeentegrensoverschrijdende aspecten die hiermee samenhangen
o Scenario’s en concrete beleidsadviezen.
- Dataset met ruwe data en datamodellen gebruikt voor de analyse. Deze hoeft niet per gemeente aangeleverd te worden, doch de mogelijkheid om de data te filteren op gemeentenaam, buurt, wijk, postcode 4 en 6 dienen aanwezig te zijn.
- Bijlage met gehanteerde kengetallen indien kengetallen werden toegepast
- GIS dataset en digitale kaarten (in GIS en PDF-format in hoge resolutie of vectoren) met resultaten. (QGIS en ArcGIS compatible)

Daarnaast dienen ook de gebruikte en gecreëerde modellen en datasets met ruwe data, gebruikt voor de analyse, en GIS-datasets en –kaarten aangeleverd te worden. De opdrachtgever wordt eigenaar van alle opgeleverde data en documenten, behoudens het datamodel, indien daar gegronde reden toe is. Opdrachtnemer dient sowieso volledige inzage in het datamodel te verschaffen wanneer gevraagd door opdrachtgever.

Aanvullende bepalingen
Er zullen nadere afspraken gemaakt worden over de te voeren overleggen en frequentie daarvan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Opdrachtgever voorziet een centraal aanspreekpunt namens de opdrachtgevende gemeenten. Overleggen kunnen fysiek en/of hybride plaatsvinden (via MS Teams). Sommige – door de opdrachtgever nader te bepalen – overleggen vinden alleen fysiek plaats. Opdrachtnemer dient in minimaal 5 overleggen op locatie, in een van de deelnemende gemeenten, te voorzien, incl. reistijd, reiskosten etc. In dergelijke gevallen dient minimaal de projectleider hierbij fysiek aanwezig te zijn, en in staat zijn om tussentijdse resultaten of overwegingen toe te lichten. Voorstellen voor deze momenten kunnen ook door inschrijver nader uitgewerkt worden in het plan van aanpak.

De totale opdracht wordt belegd bij één (1) opdrachtnemer die verantwoordelijk is voor de gehele uitvoering van de opdracht. Het heeft de voorkeur dat de opdracht in teamverband wordt uitgevoerd in verband met de continuïteit en de inzet van meerdere specialisten. Voor de oplevering van de gevraagde producten geldt een resultaatverplichting.

De Eisen
LET OP: Het is voor onze opdrachtgever noodzakelijk dat je aan al de gestelde functie-eisen kunt voldoen. Dit moet overtuigend blijken uit je CV. Alleen dan is reageren op deze opdracht zinvol. – De projectleider heeft een afgeronde voltijd hbo-opleiding.
– De projectleider heeft een afgeronde opleiding in projectmanagementvaardigheden.
– De projectleider dient minimaal referenties voor te leggen van 3 succesvol afgeronde adviesprojecten met een opdrachtsom > €50.000 in de afgelopen 5 jaar, waarin hij/zij de rol van projectleider op zich heeft genomen.
– De eisen aan de projectleider dienen te worden aangetoond door middel van het invulblad Ervaring Projectleider (bijlage 2) en de cv van de projectleider.
– Van het gezamenlijke uitvoeringsteam dient kennis en ervaring te worden onderbouwd middels cv en ervaringsprojecten in de afgelopen 5 jaar op de volgende gebieden:
– Geldende en aankomende wet- en regelgeving en jurisprudentie relevant voor het onderzoek, waaronder de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en de Wet Collectieve Warmte.
– Collectieve energie/warmte-toepassingen waaronder warmtenetten, thermodynamica, energietechniek en inzet van restwarmte.
– Werken met, opstellen van en/of samenvoegen van diverse grote datasets, datamodellen, rekenmodellen en GIS-datasets.
– Warmtebronstrategieën, beleid rondom de energietransitie (o.a. transitievisies warmte).
– Communicatie; schriftelijke en visuele rapportagevaardigheden.
– In de cv’s van de teamleden moeten ter toetsing van bovenstaande eisen de projecten worden benoemd van de afgelopen 5 jaar.
– De gevraagde ervaring van de projectleider en het uitvoeringsteam in de afgelopen 5 jaren is terug te rekenen vanaf 28/05/2025.
– De opdrachtnemer moet een geldige verklaring omtrent gedrag van de projectleider kunnen aanleveren. De opdrachtnemer dient bij aanvang van de werkzaamheden of indien dit in redelijkheid niet mogelijk is, binnen uiterlijk vier (4) weken na aanvang van de bij de opdrachtgever te verrichten werkzaamheden, een toepasselijke verklaring omtrent gedrag van de projectleider te overleggen.
De Wensen
LET OP: Op basis van de wensen van onze opdrachtgever wordt bepaald of je eventueel wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Het is dus noodzakelijk dat je ook op de wensen een sterke match hebt. – In het Plan van Aanpak dient beschreven te worden op welke wijze het onderzoek wordt uitgevoerd, met aandacht voor de deelonderzoeken zoals beschreven in de opdrachtomschrijving.
– Het Plan van Aanpak moet ingaan op de uitvoering van de onderzoeken, het proces, gebruikte databronnen en de wijze van analyse.
– Er dient beschreven te worden hoe planning en kwaliteitsborging (met name haalbaarheid van de bronnen) worden aangepakt.
– Het betrekken van stakeholders moet worden uitgewerkt.
– Er moet worden aangegeven wat er uiteindelijk wordt opgeleverd.
– De koppeling van de resultaten aan de nationale doelstellingen dient te worden toegelicht.
– De evaluatie van de transitievisies warmte van de gemeenten moet worden beschreven, inclusief de indicatoren waarop de evaluatie wordt gebaseerd en de geschiktheid van deze indicatoren voor toekomstige evaluaties.
– De wijze waarop resultaten van eerder uitgevoerd onderzoek binnen de gemeenten Gulpen-Wittem worden geïntegreerd dient te worden uitgewerkt.
– Het Plan van Aanpak wordt beoordeeld op volledigheid, overtuigingskracht en het aantonen van meerwaarde op de deelaspecten, volgens SMART-criteria (specifiek, meetbaar, accuraat, realistisch, tijdgebonden).
– In de beschrijving van het Team moet een overtuigende en onderbouwde teamopzet worden gepresenteerd.
– De projectorganisatie, rollen en verantwoordelijkheden binnen het team dienen te worden toegelicht.
– De onderlinge samenwerking en communicatie binnen het team moet worden beschreven.
– De afstemming met de opdrachtgever dient te worden uitgewerkt.
– De relevante ervaring en expertise van de teamleden moeten worden toegelicht, evenals de aansluiting van deze competenties op de specifieke opdracht.
– De waarborging van de continuïteit in het project dient te worden beschreven.
– De beschrijving van het team wordt beoordeeld op volledigheid, overtuigingskracht en het aantonen van meerwaarde op de deelaspecten.
Interesse in deze opdracht?
Zo werkt onze dienstverlening
1
BINNEN 1 WERKDAG REACTIE
  • We beoordelen je CV om te zien of er een match is.
  • We controleren of je voldoet aan de eisen en wensen.
  • We onderzoeken op basis van data of je gewenste tarief concurrerend is.

Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.

2
INTRODUCTIE BIJ DE OPDRACHTGEVER

De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.

  • We werken samen een offerte uit waarin we toelichten waarom jouw profiel aansluit op de gestelde eisen en wensen.
  • We verzamelen de benodigde stukken indien gevraagd zoals referenties, diploma's, motivatiebrief, VOG etc...
  • Op basis van data bepalen we een kansrijk uurtarief voor de offerte. Jij hebt zelf natuurlijk het laatste woord in het biedingstarief.
3
AAN DE SLAG
ZZP

Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:

  • We vragen 10% marge over je uurtarief voor de duur van de opdracht.
  • We betalen je factuur binnen 21 dagen, je hoeft dus niet op je geld te wachten!
  • Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij de dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/ relatiebeding.
Detachering

Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden:

  • We vullen samen een loonheffingsverklaring in en tekenen een overeenkomst van opdracht.
  • We rekenen 15% marge van je uurtarief voor de duur van de opdracht. Het resterende bedrag verlonen we volledig als brutoloon.
  • Binnen 21 dagen na het ontvangen van je getekende urenstaat, ontvang je de netto-betaling op je bankrekening. Je hoeft dus niet op je geld te wachten!
  • Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/relatiebeding.
Reageer direct
Deze vacature sluit op 22-08-2025 12:00
Reageren kan tot uiterlijk één volledige werkdag vóór de deadline (zie procedure)!

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

Akkoord geen bemiddelaar / bureau

Om de inhuurketen kort en transparant te houden kiezen wij ervoor om alleen direct met de zelfstandige te schakelen en niet met bemiddelende partijen.