Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Geen max uurtarief
Utrecht
16 uur p/w
Rijksoverheid
9de juli, 2025
15de juli, 2025
Opdrachtomschrijving
Aanpassen/aanvullen bestaande programmaplan:
Binnen de geldende beleidskaders voor het programma en gebruik maken van de kwaliteitskaders zoals deze binnen VWS zijn beschreven binnen het CIO-office, het bestaande programmaplan aanpassen en aanvullen. Dit in lijn met het bevindingenrapport vanuit het CIO-office van VWS, maar in opdracht van en directe afstemming met de programmamanager.
Verantwoordelijkheden
De belangrijkste verantwoordelijkheden van de programma adviseur zijn:
• Analyseren van bevindingen binnen geldende kwaliteitskaders i.r.t. doelstellingen van OGPI
• In overleg met de programmamanager en CIO-office bepalen welke acties nodig zijn
• Het zelfstandig (her)schrijven en aanvullen van bestaande programmaplan inzake ontsluiten van gezondheidsgegevens
• Het benoemen en beschrijven van mogelijke consequenties van keuzes en issues, zoals deze naar voren komen vanuit de verbetering van het programmaplan
• Advies geven over de formele besluitvorming rondom het plan
• Zorgdragen voor overdracht naar het programma
• Afstemmen met direct betrokkenen over de inhoud van het plan
Opdrachtgever
De directie Informatiebeleid/CIO (DICIO) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt met energie en enthousiasme aan uiteenlopende thema’s op het gebied van ICT in de zorg, zoals gegevensuitwisselingen in de zorg, AI in de zorg, Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), veilige toegang tot je medische dossier, big data en cybersecurity in de zorg. Digitalisering van de zorg draait om juiste informatie op het juiste moment, op de juiste plek, zodat zorgverleners juiste zorg kunnen leveren. Dit draagt bij aan realisatie van VWS-beleidsdoelstellingen die zijn gericht op een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Nu en in de toekomst. De directie Informatiebeleid bestaat uit zes clusters. Drie iBeleid clusters werken onder meer aan informatiebeleid voor de zorg. Deze professionele beleidsteams bestaan uit een mix van beleidsadviseurs en projectsecretarissen. Ook CIO-Office van VWS en team iRegie zijn onderdeel van de directie. Tot slot ondersteunt iStaf de directie op gebied van managementondersteuning, financiën, bedrijfsvoering en communicatie.
Project
In het voormalige Coalitieakkoord en Integraal Zorgakkoord (IZA) staat dat er in 2025 een goed functionerend en goed gevuld Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) moet zijn. Een PGO is een website of app, waarin iedere burger zijn gezondheidsgegevens kan inzien, beheren en delen. Het doel van deze beweging is het bevorderen van meer regie over eigen gezondheid voor inwoners van Nederland. Hiervoor zijn ook gegevens rond vaccinatie, bevolkingsonderzoeken, medicijnverklaring enz. relevant.
DI-CIO heeft een programmamanager die, binnen het dossier Persoonlijke Gezondheidsomgevingontsluiting gezondheidsgegevens publieke instellingen (OGPI), uitvoering geeft aan het bestaandeprogrammaplan. Doel is om de gezondheidsgegevens die de overheid zelf verzamelt en verstrekt te gaan ontsluiten. Deze ontsluiting is eerst en vooralsnog naar de PGO’s en draagt zorg voor een juiste besluitvorming.
De ontsluiting van gegevens naar de burger vindt op dit moment plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving en zal in de toekomst al dan niet gedeeltelijk via een soort generieke inzagefunctie gaan lopen. Voor ontwikkeling van deze generieke inzagefunctie, genaamd Mijn Gezondheidsoverzicht, is een aparte programmamanager aangesteld, waar de programmamanager (OGPI) ook nauw mee zal samenwerken.
Het huidige programma kent al een aantal uitvoerende projecten. Deze richten zich op het ontsluiten van bevolkingsonderzoeken en prenatale screenings. Ook is, in navolging op ontsluiting van het rijksvaccinatieprogramma (RVP) bij het RIVM, gestart met het ontsluiten van de verdere vaccinatiegegevens. Na de zomer wordt gestart met de verdere verkenning naar ontsluiten van Schengen MedicijnVerklaring en landelijke registers, zoals het landelijk donorregister. Al deze
projecten bevinden zich in verschillende fasen en moeten ook als zodanig door de programmamanager worden aangestuurd.
Echter, vanuit de interne VWS-organisatie heeft een quality assurance plaatsgevonden en daarbij zijn hiaten aangetroffen in het bestaande programmaplan. Dit vraagt een specifieke actie om genoemde bevindingen te analyseren en waar nodig het bestaande programmaplan aan te passen dan wel te verrijken. De exacte wijze waarop dit moet gebeuren zal in onderling overleg moeten plaatsvinden. Deze werkzaamheden vallen onder de verantwoordelijkheid van de zittende programmamanager en aan hem wordt gerapporteerd.
Kennis, ervaring, competenties en vaardigheden
• Kennis en ervaring met opstellen van ICT-gerelateerde complexe programma- en/of projectplannen inzake ontsluiting van gezondheidsgegevens;
• Project-vaardigheden (minimaal 3 jaar);
• Goede schrijfvaardigheden op het gebied van project- en/of programmaplannen
• Kennis van PGO’s en het MedMij afsprakenstelsel is een pré;
• Bekendheid met VWS-governance en programma’s die worden opgezet en uitgevoerd
• Uitstekende communicatievaardigheden;
• Analytische vaardigheden;
• Expertise om project- en programmamanagementtheorie (vanuit kwaliteitskader) te vertalen naar een pragmatische beschrijving voor programma uitvoering.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: