Gemeente Amsterdam
max €125 per uur
Noord-Holland
32 uur p/w
Juridisch
23ste juli, 2025
18de augustus, 2025
Opdrachtomschrijving
Als handhavingsjurist ben je geen standaard jurist! Je bevindt je vaak in situaties met verschillende belangen. Binnen het team Woningkwaliteit, in samenwerking met stadsdelen, richt je je op het aanpakken van achterstallig onderhoud en het bevorderen van
duurzaamheid in woningen. De recent vastgestelde Amsterdamse aanpak volkshuisvesting (AAV) bevat gemeentelijke ambities, op gebied van woningkwaliteit uiteen worden gezet. Met als uitgangspunt dat woningen ten minste veilig, gezond en toekomstbestendig moeten zijn.
Je coördineert activiteiten om achterstallig onderhoud en verduurzaming van woningen aan te pakken en werkt nauw samen met projecthandhavers en toezichthouders. Je begeleidt, coacht, en ontwikkelt hen bij hun werkzaamheden.
Je voert alle voorkomende (juridische) werkzaamheden uit rond achterstallig onderhoud en kwaliteitscontroles, waarbij je controleert en adviseert over naleving van wet- en regelgeving, zoals de Huisvestingswet, Woningwet, Omgevingswetgeving (Wabo en Bouwbesluit 2013 en Wet Ruimtelijke Ordening).
Bij handhaving werk je nauw samen met andere disciplines van Wonen en ketenpartners zoals het VTH-domein (stadsdelen).
Werkzaamheden
Dit doe je op een gemiddelde werkdag
Je bent het eerste aanspreekpunt voor projecthandhavers tijdens controles op achterstallig onderhoud;
Je zorgt voor kwaliteitscontrole op de primaire besluitvorming (herstelsancties, boetes en bestuursdwang);
Je beoordeelt de relevantie en haalbaarheid van handhavingsbesluiten en neemt zelf maatregelen tot het opleggen van bestuurlijke sancties indien nodig;
Je zorgt voor de juiste juridische formulering en kwaliteit van de te nemen besluiten;
Je begeleidt de werkzaamheden van begin tot eind bij een gecontroleerd pand, tot eventuele sluiting;
Je zorgt voor verslaglegging van bevindingen, complete registratie en dossieropbouw;
Je stelt verweerschriften op bij bezwaarprocedures, en assisteert bij voorlopige voorzieningen (rondom het sluitingsbesluit) en beroepsprocedures. Daarnaast vragen we of je een bijdrage wilt leveren aan:
De opstart en/of uitvoering van diverse projecten op het gebied van woningkwaliteit en verduurzaming;
Het (mee)werken aan de innovatie van het beleid rondom handhavingsprocessen, mede door het volgen van inhoudelijke ontwikkelingen, en het doen van voorstellen tot aanpassing of verbetering;
Het verzorgen van de afhandeling van Woo-verzoeken.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
Ruimte en Economie en heeft als doelstelling voldoende beschikbaarheid van betaalbare, goede en veilige woningen, een rechtvaardige verdeling van de woningen en een rechtmatig gebruik van de woningen. Met die opdracht is de organisatie de laatste jaren volop in ontwikkeling. Met meer dan 250 collega's werkt Wonen aan het helpen oplossen van de wooncrisis. Amsterdam is een populaire stad om te wonen, te recreëren en om te verblijven. Deze populariteit heeft gevolgen voor de vraag en aanbod aan woonruimte en voor de leefbaarheid. De roep de woningmarkt te reguleren groeit, de verduurzaming van de (bestaande) woningvoorraad is een van de bestuurlijke speerpunten en wij helpen meer kwetsbare bewoners zoeken naar passende woonruimte. Wonen werkt hierin nauw samen met onder andere de directie Grond en Ontwikkeling, de bestuurscommissies en de uitvoering en de Amsterdamse woningcorporaties. Team woningverbetering valt binnen wonen onder de afdeling Woninggebruik -en verbetering.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de
volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan
hanteren we de volgende voorwaarden: