VNG
Geen max tarief
Zuid-Holland
36 uur p/w
ICT Informatievoorziening
25ste juli, 2025
13de augustus, 2025
In het kort: Je gaat advies uitbrengen en begeleiden bij de selectie van tooling en inrichting van beheerprocessen binnen Common Ground, om de samenwerking en ontwikkeling van standaarden in gemeenten te optimaliseren.
1. Specificatie
1.1 Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
1.2 Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.
Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel van Common Ground. Vanaf maart 2023 is een transitieprogramma gestart. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.
1.3 Omschrijving van de opdracht
Binnen Common Ground (CG) zijn al diverse communities actief, langs verschillende lijnen samengesteld. Er zijn groepen gemeenten die samen een CG-landschap ontwikkelen/gebruiken, maar ook groepen die specifieke componenten of toepassingen beheren. Er is veel verschil tussen de gemeenten die al (grote) stappen hebben gemaakt (G4, Dimpact en OWC) en gemeenten die afwachtend zijn.
De wens bestaat om communities meer volgens een uniforme wijze te laten samenwerken en versnippering te voorkomen. Op dit moment hebben de meeste tools verschillende eigenaren en vindt het beheer ad-hoc plaats. Door meer eenduidigheid in de tools en het beheer kan CG niet alleen daadwerkelijk faciliteren, maar kan het ook beter zicht houden op de ontwikkelingen binnen en tussen communities.
Er wordt nu gewerkt in diverse omgevingen. Een paar voorbeelden: Pleio voor een breed scala aan toepassingen (non-dev), Microsoft Teams voor samenwerkingsdocumenten, GitHub en GitLab voor development, Notion voor het uitwisselen van documentatie, Slack voor communicatie en het delen van informatie. Deze versnippering belemmert kennisdeling en efficiënte samenwerking tussen communities.
De opdracht is tijdelijk van aard en resultaatgericht, waarbij specifieke resultaten worden opgeleverd.
1.4 Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De ingezette professional zal vanuit zelfstandigheid advies uitbrengen en de begeleiding oppakken van het selecteren van een geschikte tooling en het inrichten van effectieve beheerprocessen. Het doel is om hiermee de ontwikkeling van standaarden, applicaties en de samenwerking binnen de CG-communities optimaal te faciliteren. Hiervoor zoeken wij een professional die:
- Ervaring heeft met vergelijkbare trajecten, bij voorkeur in een overheidscontext of binnen (open source) samenwerkingsverbanden;
- Kennis heeft van moderne (samenwerkings)tooling, zoals versiebeheer, documentatieplatforms, CI/CD, API-ontwikkeling en beheer, en standaardisatieprocessen;
- Een bewezen aanpak hanteert voor het begeleiden van organisaties bij toolingselectie en procesinrichting, inclusief stakeholderbetrokkenheid en adoptie;
- Kan adviseren over governance-structuren, eigenaarschap, en duurzame inbedding van beheerprocessen;
- Proactief meedenkt over het bredere ecosysteem, inclusief integratie met bestaande platformen, en het bevorderen van hergebruik en samenwerking;
- In staat is om wensen vanuit verschillende doelgroepen (technisch én niet-technisch) te vertalen naar heldere keuzes in tooling en procesinrichting.
1.5 Resultaat van de opdracht
Het project biedt veel ruimte voor eigen inbreng, strategisch denken en het vertalen van analyses naar concrete adviezen en plannen.
De volgende resultaten moeten worden opgeleverd:
- Inventarisatie van het huidige toolgebruik (in samenwerking met CG)
- Identificatie van knelpunten en verbeterkansen
- Een helder en onderbouwd adviesrapport met daarin:
o Aanbevelingen voor tooling en integraties
o Spelregels voor het gebruik van verschillende omgevingen
o Beheerrollen en verantwoordelijkheden
- Een implementatieplan, inclusief planning
- Een stappenplan voor invoering, eveneens met planning
De eindoplevering is gepland voor eind 2027, maar eerdere afronding is mogelijk indien de resultaten opgeleverd én geborgd zijn binnen de organisatie. Het uiteindelijke doel is dat de regie op deze taken structureel wordt ondergebracht binnen de organisatie.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de
volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan
hanteren we de volgende voorwaarden: