Zorginstituut Nederland
Geen max tarief
Noord-Holland
36 uur p/w
ICT Informatievoorziening
28ste juli, 2025
7de augustus, 2025
In het kort: Je gaat zelfstandig het Horizonscanproces toekomstbestendig maken door gebruikersonderzoek, taakanalyses en het ontwikkelen van prototypes, met als doel de samenwerking en informatie-uitwisseling te verbeteren binnen de zorgsector.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.
Het Zorginstituut is een zelfstandig bestuursorgaan dat functioneert onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). We voeren werkzaamheden uit op basis van de twee wettelijke ziektekostenverzekeringen: de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Passende zorg is de rode draad in alle taken van het Zorginstituut. Wij zijn verantwoordelijk voor een aantal zaken:
- we adviseren van de minister van VWS over de inhoud van het verzekerde pakket;
- we zorgen voor eenduidige uitleg van de verzekerde zorg;
- we bevorderen de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg door het signaleren van kansen voor vernieuwingen en verbeteringen in de zorg;
- we bevorderen digitale informatie-uitwisseling in de zorg, onder meer door het ontwikkelen van informatiestandaarden;
- we voeren de risicoverevening uit, wat inhoudt dat we het premiegeld beheren en verdelen over de zorgverzekeraars en zorgkantoren, zodat ze hun verzekeringsplicht kunnen nakomen;
- we beheren het Zorgverzekeringsfonds (Zvf) en het Fonds langdurige zorg (Flz) en verstrekken informatie over de kosten in de zorg.
Beschrijving Team Business Applicaties en IT Services
Team BIS is een multidisciplinair en betrokken IT-team binnen het Zorginstituut. We ontwikkelen en beheren applicaties en websites voor collega’s, burgers en zorgprofessionals. Daarbij volgen we geldende standaarden, richtlijnen en wet- en regelgeving. Als expert in jouw vakgebied krijg je de ruimte om zelfstandig bij te dragen. We werken informeel en collegiaal, met een professionele houding. Door regelmatig stil te staan bij wie we zijn en waar we naartoe willen, blijven we wendbaar in een continu veranderend IT-landschap.
Omschrijving van opdracht
In opdracht van VWS voert Zorginstituut Nederland een verdiepingsslag uit binnen het programma Horizonscan Geneesmiddelen, in aansluiting op de eerder uitgevoerde verkenning (fasen 0-1-2, september 2024 – maart 2025). De huidige opdracht betreft een nadere uitwerking van fase 0, specifiek gericht op het toekomstbestendig maken van het scanproces en bijbehorende ICT-componenten. In deze fase willen we inzichten verkrijgen én prototypes realiseren die bijdragen aan de aansluiting op de Internationale Horizonscan (IHSI), een effectievere triage, en verbeterde samenwerking met bestaande en nieuwe stakeholders.
Doel van de opdracht
Het doel is om de uitbreiding en herinrichting van het Horizonscanproces te onderzoeken, ontwerpen en testen op een manier die optimaal aansluit bij de behoeften van de gebruikers en de gewenste technische vernieuwing. De oplossingsrichting (zoals bijvoorbeeld een dashboard of API koppeling) is nog niet definitief, maar moet via iteraties worden verkend en gevalideerd.
Beoogd resultaat
De volgende output moet eind december 2025 opgeleverd zijn:
Eind oktober 2025 (tussenresultaat)
- Inzichten op basis van gebruikersonderzoek:
- Een beknopt verslag van interviews of observaties met huidige en toekomstige gebruikers van de Horizonscan.
- In kaart gebrachte gebruikersbehoeften, pijnpunten en verwachtingen t.a.v. data, processen, samenwerking en informatiedeling.
- Gevalideerde probleemdefinitie:
- Een scherp geformuleerd overzicht van de kernproblemen die gebruikers ervaren in het huidige systeem of proces, inclusief prioritering.
- Functionele analyse & databehoefte:
- Een overzicht van welke datavelden en informatiestromen nodig zijn voor aansluiting op IHSI en voor verbeterde triage van risico’s in toekomstbestendig stelsel geneesmiddelen.
- Impactanalyse van welke velden en componenten aangepast of herbouwd moeten worden om aansluiting op IHSI via API mogelijk te maken.
- Eerste concepten van mogelijke oplossingen:
- Voorstellen informatiepresentatie en samenwerking (dashboard, digitaal rapport, werkprocesondersteuning etc.).
- Workflow-overzicht (sol/ist) voor samenwerking met nieuwe en bestaande partijen.
- Kosteninschatting ICT-componenten:
- Overzicht van mogelijke oplossingsrichtingen (bijv. dashboard, API) inclusief benodigde inspanning en geschatte ICT-kosten. Deze kosten worden ingeschat op basis van een concept roadmap voor realisatie in 2026.
Eind december 2025 (eindoplevering):
- Interactief prototype (klikbaar of semi-functioneel)
- Roadmap voor realisatie in 2026
- Planning en prioritering van vervolgstappen, afhankelijkheden en benodigde resources.
- Aansluiting op de product- en ontwikkelstrategie van het Zorginstituut.
- Documentatie:
- Inzicht in benodigde technische architectuur, afhankelijkheden en roadmap voor realisatie in 2026.
- Bevindingen en aanbevelingen op basis van gebruikersfeedback uit testfases.
Aanpak Design Thinking
- Contentanalyse en metadata-audit
- Interviews of contextmapping met eindgebruikers (zoals beoordelaars, beleidsmakers, onderzoekers, VWS). Begrip ontwikkelen van hun werkwijze, frustraties en informatiebehoeften.
- Define – gezamenlijke probleemdefinitie:
- Vertalen van inzichten naar een scherp geformuleerde probleemstelling die gedeeld wordt door alle betrokkenen.
- Ideate – oplossingsrichtingen verkennen:
- Brainstormsessies met gebruikers en stakeholders om oplossingsrichtingen te genereren, zonder direct al te bouwen.
- Prototype – concrete oplossingen vormgeven:
- Zorginstituut maakt prototypes op basis van ideeën en technische haalbaarheid.
- Test – feedback ophalen:
- Zorginstituut zal de prototypes voorleggen aan gebruikers (2 iteraties), feedback verwerken en product verbeteren op basis daarvan.
Omschrijving van opdracht UX
Doel van de opdracht UX
Zelfstandig analyseren van content, gebruikerservaringen, -wensen en –knelpunten door het uitvoeren van contentonderzoek, taakanalyses en het maken van user journeys en scenario’s.
Deliverables
- Contentanalyse en metadata-audit
- Mappingtabellen maken en documentatie van API lezen.
- Analyse van bestaande en nieuwe velden in de Horizonscan m.b.t. hun bruikbaarheid, volledigheid en relevantie voor risicoschatting en triagering.
- Inventarisatie van velden die anders ingericht worden of samengevoegd moeten worden t.b.v. aansluiting op IHSI API.
- In kaart brengen welke velden wel/niet worden gepubliceerd en welke logica hieraan ten grondslag ligt.
- Taakanalyse(s)
- Uitvoeren van taakanalyses voor gebruikers zoals scanners, werkgroepleden, redacteuren, fabrikanten en externe stakeholders (zoals FMS).
- Inzichtelijk maken van taakverdelingen, informatiestromen en knelpunten, inclusief workflows voor validatie, revisie, overdracht, reminders en publicatie.
- User journey(s)
- Visualiseren van de stappen die gebruikers doorlopen om hun doel te bereiken t.a.v het inschatten impact risico’s/route’s. Inclusief pijnpunten, emoties en mogelijke verbeterkansen.
- Opleveren mogelijke scenario’s en flows
- Uitwerken van complete werkprocessen in de vorm van interactieve scenario’s en stroomschema’s op basis van persona’s.
- Speciale aandacht voor het vier-ogenprincipe, validatiestappen, automatisch gegenereerde reminders, en het opvolgen van ontbrekende input.
- Beschrijven van realistische gebruiksscenario's waar de persona's hun doelen proberen te bereiken t.a.v. het inschatten impact risico’s/route’s. Deze scenario's dienen als input voor ontwerp en ontwikkeling.
- Levenscyclus van document in kaart brengen.
Randvoorwaarden
- De uitvoering vindt plaats met minimale verstoring van bestaande ontwikkelprocessen.
- Alle documentatie moet overdraagbaar zijn aan de beheerorganisatie.
- Minimale verstoring van reguliere ontwikkelprocessen.
- Zelfstandig gebruik van eigen apparatuur, tools en licenties.
- Oplevering vindt plaats op basis van afgesproken prestaties.
De opdracht wordt als afgerond beschouwd wanneer aan de volgende resultaatverplichtingen is voldaan:
- Afgesproken deliverables zijn opgeleverd
- De opdrachtgever heeft de oplevering formeel geaccepteerd.
Werkwijze
- Je werkt zelfstandig en bepaalt zelf hoe je de technische werkzaamheden uitvoert, binnen de overeengekomen kaders.
- Je bent verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van je werk en stemt enkel de voortgang en oplevermomenten af met de opdrachtgever.
- Je maakt gebruik van eigen apparatuur, tools en licenties waar mogelijk en factureert op basis van geleverde prestaties (resultaatafspraak).
- Er is geen sprake van gezag of een loondienstverhouding.
- Je neemt actief deel aan periodieke voortgang overleggen om de stand van zaken te bespreken, niet voor inhoudelijke aansturing.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de
volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan
hanteren we de volgende voorwaarden: