Waterschap Rivierenland
50000
Gelderland
24
ICT Informatievoorziening
19de mei, 2025
28ste mei, 2025
In het kort: Je gaat als senior omgevingsmanager samenwerken met diverse disciplines, stakeholders betrekken en zorgen voor draagvlak voor het dijkversterkingsproject, terwijl je bestuurlijke processen en omgevingsonderzoeken coördineert.
Aanleiding van de opdracht
In het Dijkversterkingsproject Sprok – Sterreschans - Heteren (SSH) wordt toegewerkt naar de versterking van het betreffende traject. Er dient in totaal circa 30 kilometer te worden versterkt, waarbij gekozen is om dit lange traject te verdelen in drie deeltrajecten van ieder circa 10 kilometer. Voor dit project zoeken we een ervaren senior omgevingsmanager. Het project bevindt zich in de verkenningsfase en het betreffende deeltraject is nu in de afwegingsfase voor kansrijke alternatieven.
De Opdrachtgever heeft de mogelijkheid om in overleg de ingehuurde medewerker, indien benodigd, ook in te zetten bij andere projecten. De ingehuurde medewerker/opdrachtnemer kan hieraan geen rechten ontlenen.
Plaats van de uit te voeren werkzaamheden
De opdracht wordt uitgevoerd op het hoofdkantoor van WSRL of het projectkantoor, beiden te Tiel, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Werkzaamheden/taken
Als omgevingsmanager:
- werk je samen met de collega’s uit het OM-team en andere IPM-disciplines binnen het project;
- ben je het gezicht van het waterschap voor het betreffende (deel)traject en ga je regelmatig in gesprek met stakeholders, zowel in- als extern, digitaal en fysiek;
- bevorder jij samenwerking en wederzijds begrip met de omgeving, wat resulteert in blijvend maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak voor de dijkversterking;
- ben je verantwoordelijk voor het stakeholdermanagement (in-, en externe relaties), participatie met de (project)omgeving, begeleiding omgevingsonderzoeken, opstellen ruimtelijke kwaliteit en toevoegen van de ‘omgeving’ aan het ontwerp proces;
- zorg je ervoor dat bestuurlijke en juridische procedures en vergunningen tijdig verlopen, in nauw contact met de bevoegde gezagen;
- denk je mee over strategische keuzes en zorg je dat taken en opdrachten samen met andere disciplines vakkundig en integraal worden opgepakt;
- signaleer je belangrijke issues binnen de projectomgeving en zorg je dat deze tijdig, via de IPM-rolhouder, in het Kernteam worden behandeld;
- overleg je regelmatig met collega-omgevingsmanagers in andere (dijkversterkings)projecten en wissel je kennis en ervaring uit (o.a. via de vakgroep en onze ‘bibliotheek’, de zogenoemde ‘Kennissite’).
Over Waterschap Rivierenland
Nederlanders hebben een sterke band met water. Dat geldt zeker voor onze unieke regio tussen de grote rivieren. Met haar fraaie dorpen, steden, dijken en water. Dat water biedt zoveel moois, maar maakt ook kwetsbaar. Met een tekort aan schoon water kunnen gewassen niet groeien. En kunnen we niet veilig zwemmen en varen. Te veel water kan huizen doen overstromen en de natuur schade toebrengen.
Hoe zorgen we voor een goede balans met het water? Geen makkelijke opgave. Zeker nu het weer extremer wordt. Bij WSRL werken we met z’n allen aan sterke dijken en aan de kwaliteit en het peil van ons water. Elke dag weer, zodat het water onze vriend blijft.
Water is krachtig en flexibel. Dat zijn wij ook. Als het water zich tegen ons keert, tonen we onze kracht. Bij hevige regenval of vervuiling bijvoorbeeld. Dan weet iedereen wat hem of haar te doen staat. We zijn aanpakkers: met de handen uit de mouwen aan de slag. Tegelijkertijd zijn we flexibel. Altijd op zoek naar verbetering van onze organisatie, onze mensen en ons werk.
De wereld om ons heen verandert snel. Klimaatverandering heeft enorme gevolgen op ons landschap. Initiatieven van burgers, bedrijven en overheden raken vaker ons werk. En het belang van data en nieuwe technologie neemt razendsnel toe. We zullen samen moeten uitvinden wat al deze ontwikkelingen precies voor ons betekenen. Daartoe halen we doorlopend nieuwe kennis en kunde naar binnen.
De omgeving waarin wij werken is van iedereen. We zoeken steeds vaker de samenwerking op met burgers, bedrijven en andere overheden. Dat voelt soms nog onwennig aan, maar leidt vaak tot mooie, nieuwe oplossingen. Het verbinden van onze opgave aan de opgaven van anderen vergt inlevingsvermogen, een flexibele instelling en inventiviteit. Dit zijn onmisbare eigenschappen om onze belangrijke positie op het gebied van waterbeheer te behouden.
Als wij ons werk goed doen helpen we iedereen in ons gebied. Of je hier nu woont, werkt of recreëert. Wij zijn elke dag in beweging om te zorgen voor de juiste balans in één van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland. En daar zijn we heel trots op!
Voor meer informatie, zie http://www.waterschaprivierenland.nl
Team en samenwerking
Als omgevingsmanager werk je samen met collega’s uit het OM-team en andere IPM-disciplines binnen het project. Je bent het gezicht van het waterschap voor het betreffende (deel)traject en onderhoudt regelmatig contact met stakeholders, zowel intern als extern. Je bevordert samenwerking en wederzijds begrip met de omgeving, wat resulteert in maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak voor de dijkversterking. Je bent verantwoordelijk voor stakeholdermanagement, participatie met de (project)omgeving, begeleiding van omgevingsonderzoeken, het opstellen van ruimtelijke kwaliteit en het toevoegen van de ‘omgeving’ aan het ontwerpproces. Je zorgt ervoor dat bestuurlijke en juridische procedures en vergunningen tijdig verlopen, in nauw contact met de bevoegde gezagen. Je denkt mee over strategische keuzes en zorgt dat taken en opdrachten samen met andere disciplines vakkundig en integraal worden opgepakt. Je signaleert belangrijke issues binnen de projectomgeving en zorgt dat deze tijdig, via de IPM-rolhouder, in het Kernteam worden behandeld. Je overlegt regelmatig met collega-omgevingsmanagers in andere (dijkversterkings)projecten en wisselt kennis en ervaring uit, onder andere via de vakgroep en de ‘Kennissite’.
Informatieveiligheid
Om te voldoen aan de voorwaarde omtrent vaardigheid in informatieveiligheid, volgen de medewerkers van Opdrachtnemer die gebruik maken van de digitale systemen van WSRL in eigen tijd en binnen drie maanden na aanvang van de overeenkomst alle afleveringen van het bewustwordingsprogramma voor fysieke- en informatieveiligheid dat door WSRL maandelijks aan alle medewerkers wordt aangeboden. Dit kan gebeuren via het door WSRL verstrekte mail-account. Er moet rekening worden gehouden met een tijdsbesteding van maximaal één uur per aflevering (les, toets, achtergrondinformatie, visies/opinies). Indien reeds een certificaat in deze training is behaald, kan versneld worden ingestroomd. Tevens blijven de medewerkers van Opdrachtnemer gedurende de opdracht de nieuw aangeboden maandelijkse afleveringen volgen tot een eindscore van tenminste 80%. Dit geldt voor kandidaten die voor tenminste vier maanden worden ingehuurd.
Kernwaarden van het project zijn: Vooruitgang, collegialiteit, integriteit, verantwoordelijk zijn en trots. Kerncompetenties: Eigenaarschap, Samenwerken, Luisteren en Klantgerichtheid. Functie specifieke competenties zijn onder andere:
- Samenwerken met zowel de opdrachtgever, bevoegde gezagen, (eind)beheerders en Opdrachtnemer;
- Handelend vanuit wederzijdse belangen (mutual gains approach);
- Kunnen omgaan met veranderende omstandigheden;
- Eigenaarschap;
- Plannen en organiseren;
- Bestuurlijk sensitief;
- Resultaat- en oplossingsgericht;
- Creativiteit;
- Omgevingsbewustzijn en inlevingsvermogen.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Freep Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: