Gemeente Amsterdam
Geen max tarief
Noord-Holland
32 uur p/w
Bestuurlijk
24ste juli, 2025
6de augustus, 2025
In het kort: Je gaat als projectleider de samenwerking tussen lokale MKB, vastgoedeigenaren en de gemeente aansteken, netwerken opzetten en ambitieplannen ontwikkelen om winkelgebieden te versterken en hun unieke karakter te behouden.
Winkelgebieden zijn sterk in verandering, door o.a. online verkoop en de komst van steeds meer aanbod van eten en drinken. Om grip te krijgen op de winkelstraten en de veranderingen is het ontwikkelen van netwerken en samenwerkingsverbanden tussen het lokale MKB, vastgoedeigenaren en de gemeente essentieel. Deze samenwerking krijgt vorm in de Straatgerichte Aanpak Aantrekkelijke Winkelgebieden (SGA). Hierin wordt een publiek-privaat netwerk opgebouwd om het unieke karakter van een winkelstraat of -gebied vast te houden, te versterken of terug te winnen. De gemeente zoekt een projectleider die als een onafhankelijke schakel tussen deze partijen opereert. De onafhankelijke positie maakt dat dit geen reguliere werkzaamheden betreft.
Aan het einde van de looptijd ligt er per deelnemende straat (circa 15 straten) een ambitieplan inclusief activiteiten, waarvan er minimaal twee in uitvoering zijn. Daarnaast heeft de helft van de straten een identiteitstraject doorlopen, inclusief nadere uitwerking. Minimaal drie keer per jaar wordt voor elke straat een actuele blauwdruk opgeleverd, met de precieze invulling van de panden in de winkelstraat.
De projectleider heeft veel vrijheid om de opdracht in te vullen, mits alle werkzaamheden worden bijgehouden via actielijsten en de ambitie- en activiteitenplannen. Eén keer per week vindt overleg plaats met de vaste contactpersoon bij de gemeente over alle lopende straten. Er vindt nauwe samenwerking plaats met de Biz of ondernemersvereniging van de winkelstraat, de straatmanager, het gebiedsteam, de wijkagent en diverse disciplines binnen de gemeente.
Werkzaamheden
- Je bent de schakel tussen de publieke en de private partijen die onderdeel zijn van de samenwerking;
- Je bent verantwoordelijk voor het opzetten, aansturen en onderhouden van een kernteam per straat met straatmanager, gebiedsmakelaar en aanvullende expertise;
- Van het kernteam weet jij een doel- en resultaatgericht team maken dat op den duur zonder externe projectleiding functioneert;
- Je kunt verschillende belangen op tafel samenbrengen en van daaruit komen tot gezamenlijke ambitie en acties;
- Je bent bereid je kennis en ervaring vanuit de lopende straten uit te wisselen op stedelijk niveau;
- Je werkt mee aan het ontwikkelen van communicatiemiddelen die de aanpak en behaalde resultaten goed over het voetlicht brengen.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
De directie Economische Zaken en Cultuur (EZC) van de gemeente Amsterdam werkt samen aan een duurzame en innovatieve regio met cultuur, werk en toekomst voor iedereen. EZC werkt opgavegericht en kent geen afdelingen meer. De functie Stedelijk projectleider winkelgebieden valt onder het opgaveteam ‘stimuleren van succesvol ondernemen in en voor de buurt, stad, regio en op (inter)nationaal niveau’. Deze functie betreft samenwerking met ondernemers die ondernemen in een buurt.
In de buurten zijn ondernemers essentieel voor de leefbaarheid, buurtidentiteit, winkeldiversiteit, veiligheid, sociale cohesie en vergroening. Dit vraagt om gedreven ondernemers, een goed netwerk van ondernemerscollectieven en een faciliterende en ondersteunende rol van de gemeente. Als EZC zorgen we voor de randvoorwaarden voor succesvol ondernemerschap. De Straatgerichte aanpak is één van de instrumenten die we hebben om lokaal ondernemerschap, en daarmee lokale winkelgebieden, te versterken.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de
volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan
hanteren we de volgende voorwaarden: