VNG
Geen max tarief
Zuid-Holland
36 uur p/w
ICT Informatievoorziening
24ste juli, 2025
20ste augustus, 2025
In het kort: Je gaat als Senior API Engineer hoogwaardige, gestandaardiseerde API's ontwikkelen en beheren voor gemeentelijke dienstverlening, waarbij je samenwerkt met gemeenten en softwareleveranciers om de digitale transitie te versnellen en de kwaliteit te waarborgen.
1. Specificatie
1.1 Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
1.2 Over Team Dienstverlening
Het team Dienstverlening ondersteunt vanuit VNG Realisatie gemeenten om kennis en uitvoeringskracht op het gebied van klantgedreven dienstverlening te bundelen. Met praktijkoplossingen, informatie en inspiratie, analyses en standaardisering bieden wij gemeenten handvatten om hun klantgerichtheid verder te verbeteren. Zodat gemeentelijke dienstverlening herkenbaar, effectief en efficiënt is voor inwoners en ondernemers.
Het Team Dienstverlening is onderdeel van het basisteam Ondersteuning generieke gemeentelijke dienstverlening en informatievoorziening. De andere teams binnen VNG Realisatie zijn Team Digitalisering en uitvoerbaarheid overheidsbreed, Team Implementatie- en uitvoeringsondersteuning domeinen en Team Collectieve diensten gemeenten.
De werkpakketten van de Senior API Engineer vallen binnen de nationale en internationale standaarden en de (referentie) architectuur die beheerd wordt door Kenniscentrum Architectuur (KCA). Deze opdracht zal in continue samenwerking zijn met de Product Owner Zaakgericht werken API’s.
Omschrijving van de opdracht
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat voor een grote uitdaging: de digitale dienstverlening van alle gemeenten naar een hoger, proactief en transparant niveau tillen. Vanuit het programma Omnichannel werken we aan deze transformatie. We ontwikkelen een ecosysteem van samenhangende 'MijnServices' die de interactie tussen inwoners, ondernemers en hun gemeente fundamenteel verbeteren.
Dit ecosysteem omvat cruciale diensten zoals:
- MijnZaken: Een track & trace-functie voor zaken.
- MijnBerichten & Notificaties: Veilige en tijdige communicatie.
- MijnTaken: Inwoners direct zelf zaken laten aanleveren of afhandelen.
- Plus aanvullende services voor o.a. contactmomenten en profielbeheer.
De technische standaard van dit landschap wordt gevormd door de ZGW API's (Zaakgericht Werken API's) en andere gerelateerde API’s. Een succesvolle digitale overheid is ondenkbaar zonder een set van veilige en breed geadopteerde API's.
In deze opdracht ben jij de technische spil die de kwaliteit en de doorontwikkeling van deze API's waarborgt. Je rol overstijgt die van een ontwikkelaar; je bent de strategische verbinder tussen de architectuur, de wensen van de community (gemeenten en softwareleveranciers) en de concrete realisatie. Je opereert in een dynamisch veld met een groot maatschappelijk belang en werkt samen met het multidisciplinaire team van VNG Realisatie, gemeenten, Common Ground, maar ook met Logius, UX-experts en specialisten op het gebied van privacy en security.
1.3 Omschrijving van de opdracht
Dit project realiseert binnen 24 maanden een gestandaardiseerde en schaalbare API’s die api-first testbaar zijn om de digitale transitie van gemeentelijk Nederland te versnellen. Het doel is de drempel voor de adoptie van API's te verlagen, interoperabiliteit te verhogen.
Concrete Projectresultaten:
- Het uitvoeren van een pilot met softwareleveranciers, resulterend in gevalideerde en gebruiksvriendelijke API-ontwerpen.
- Het opzetten geautomatiseerde tests die de kwaliteit en conformiteit van de API’s borgt.
- De succesvolle livegang van 3 gemeenten met MijnZaken, als bewijs voor de effectiviteit van de nieuwe architectuur.
Eindresultaat: Een bewezen blauwdruk die toekomstige digitale innovatie voor alle gemeenten versnelt en de ontwikkelkosten verlaagt.
1.4 Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als Senior API Engineer ben jij mede-technische motor achter de realisatie van de API’s achter MijnZaken. Je werkt nauw samen met de Product Owner ZGW API’s en de enterprise- en domeinarchitecten om hun (logische) informatiemodellen om te zetten in concrete, werkende en hoogwaardige API's. Je bent de bewaker van de technische kwaliteit en de ambassadeur van de Developer Experience.
Jouw concrete werkzaamheden en verantwoordelijkheden omvatten:
API Ontwerp & Realisatie
Jouw werk start vanuit de principes van Strategic Domain-Driven Design (DDD) om de complexe gemeentelijke werkelijkheid te vertalen naar een helder en coherent API-landschap. Je neemt de bestaande informatiemodellen en API’s als vertrekpunt voor een robuust en toekomstbestendig ontwerp.
- Je analyseert de behoeften vanuit de gemeenten en herstructureert de bestaande informatiemodellen en impliciete datamodellen uit de API’s tot logische Bounded Contexts, zoals Archivering of Track & Trace (zoals in de service MijnZaken). Voor elke context werk je aan heldere, functionele API’s die de kern van dat domein exposeert.
- Je stelt de Ubiquitous Language van het domein vast en zorgt dat deze eenduidig wordt toegepast in de API-contracten. De namen van endpoints, schema's en attributen (in JSON) zijn direct herleidbaar tot de taal die door domeinexperts en ontwikkelaars wordt gesproken.
- Waar nodig ontwerp je Anti-Corruption Layers om de helderheid van de API’s te beschermen tegen legacy-systemen. Je ziet "documentatieschuld" niet als een last, maar als een kans om te refactoren richting duidelijkere domeingrenzen.
- Je legt de publieke contracten van elke Bounded Context vast in de OpenAPI-standaard (v3.x). Via versiebeheer (GitHub) en interactieve documentatie maak je deze modellen toegankelijk en bruikbaar voor het hele ecosysteem.
Kwaliteit, Veiligheid en Beheer
- Je ontwikkelt en onderhoudt een strategie voor geautomatiseerd testen van de API's om de stabiliteit en betrouwbaarheid te garanderen.
- Je draagt zorg voor een soepele overdracht van de API-standaarden en bijbehorende documentatie naar de implementerende partijen, inclusief duidelijke release notes.
Community & Stakeholdermanagement
- Je bent een actieve deelnemer in technische werkgroepen en 'fieldlabs' (Common Ground, Omnichannel) met architecten, developers en specialisten van o.a. G4, Dimpact en gemeenten.
- Je bent hét technische aanspreekpunt voor de community van softwareleveranciers. Je haalt feedback op om de API-ontwerpen te valideren.
- Je toetst de technische haalbaarheid van nieuwe concepten en vertegenwoordigt de API-roadmap en de technische visie naar diverse stakeholders.
1.5 Resultaat van de opdracht
De opdracht resulteert in een set van hoogwaardige, gestandaardiseerde en direct implementeerbare en testbare API-specificaties voor de Gemeentelijke dienstverlening. Deze vormen de technische ruggengraat die naadloze en veilige data-uitwisseling tussen gemeenten, leveranciers en burgers mogelijk maakt. De opgeleverde specificaties moeten:
- Een uitmuntende Developer Experience bieden. Ze zijn een directe, technische vertaling van de informatiebehoefte en leveren een logisch, consistent en makkelijk te gebruiken contract voor ontwikkelaars bij softwareleveranciers.
- Technisch glashelder zijn. Ze zijn vastgelegd in de OpenAPI 3.x-standaard en specificeren ondubbelzinnig de endpoints, datamodellen en error handling.
- Gedragen worden door de community. De specificaties zijn gevalideerd in technische sessies met gemeenten en leveranciers, waardoor ze breed worden geaccepteerd en de adoptie wordt versneld.
- Professioneel beheerd en gedocumenteerd zijn. Ze worden beheerd onder versiebeheer (in GitHub) en zijn voorzien van interactieve documentatie, voorbeelden en 'getting started'-gidsen.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de
volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan
hanteren we de volgende voorwaarden: