Gemeente Veenendaal
Max 110 p/u
Utrecht
32 uur p/w
Ruimtelijke ontwikkeling
19de juni, 2025
23ste juni, 2025
Organisatie
De gemeente Veenendaal is een middelgrote gemeente met een centrale ligging, een goede bereikbaarheid en dynamischer dan ooit. Je komt te werken in een organisatie die veel ambities heeft waarin jij uitgedaagd wordt je talenten volop te benutten en verder te ontwikkelen. Samenwerken is één van onze kernwaarden en de lijnen zijn kort. De organisatie kent een open en informele sfeer. Je krijgt veel ruimte om je werk als professional te kunnen uitvoeren omdat we weten dat jij in staat bent om de juiste inschattingen te maken. Dat geldt ook voor de verhouding tussen werk en privé, je krijgt veel ruimte ervoor te zorgen dat dit goed in balans is en je daar kunt zijn waar je nodig bent. Onze goede arbeidsvoorwaarden en hybride manier van werken maken dat goed mogelijk.
Opdracht
Tot 2040 worden er 10.000 woningen gebouwd in de gemeente Veenendaal, in de regio Food Valley zijn dat er zelfs 30.000. Natuurlijk willen wij het liefst dat die allemaal klimaatneutraal zijn, maar belangrijker is het dat ze gebruik maken van slimme, efficiënte energiesystemen die over 30 – 50 jaar ook nog goed werken. Dat gaat niet vanzelf, al is het niet zo heel lang geleden dat je gewoon een aardgas- en elektriciteitsaansluiting aanvroeg bij Stedin. Aardgas mag niet meer en sinds kort is een elektriciteitsaansluiting ook geen vanzelfsprekendheid meer. In Veenendaal verzinnen we oplossingen voor deze situatie en we passen ze toe in de diverse nieuwbouwprojecten. Zo zijn we met het Ambacht, een binnenstedelijke herontwikkeling met woningen en bedrijven, onderdeel van een koplopersgroep in de provincie. We hebben een eigen handreiking voor netbewuste nieuwbouw gemaakt en een nieuw programmaplan Energieneutraal Veenendaal waarin het toekomstig energiesysteem van Veenendaal centraal staat.
Hoewel het energiesysteem een technisch vraagstuk lijkt, is het bovenal mensenwerk. Het is belangrijk dat we samen steeds beter in beeld krijgen wat een ‘toekomstbestendig energiesysteem’ concreet betekent. En hoe we dat samen realiseren. Dat vraagt om veel gesprekken, om een verandering in de ruimtelijke ordening en vooral veel doorzettingsvermogen
Wat ga je doen?
Kennis over de energie- en warmtetransitie inbrengen en versterken binnen de fysieke leefomgeving. Waarborgen dat de energietransitie een integraal onderdeel is van gebiedsvisies (van nieuwbouwwijk tot oude binnenstad) en dat de duurzame onderdelen in de Omgevingsvisie worden doorvertaald in het omgevingsplan en de Omgevingsprogramma’s. Kansen zien en benutten bij het aanvragen van provinciale, nationale en EU-subsidies. Kortom, als adviseur zorg je ervoor dat onze transitiedoelen concreet in ruimtelijke visies, plannen en projecten terechtkomen.
Een brede rol, die loopt van garanderen van aandacht voor de energietransitie bij exploitatieovereenkomsten en gronduitgifte, participeren in landelijke netwerken tot duurzame bewustwording van stakeholders bij bouw- en energieprojecten, zowel intern als extern. Een veelzijdige functie voor jou, met veel verantwoordelijkheid. En met een heldere focus: zorgen dat onze ambities op het gebied van energietransitie zichtbaar worden in aller.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: